Skip to main content
Article Detail

Natuurlijke remedies voor een verstopte neus

Een verstopte neus is op zich niet zo erg - maar het is niet aangenaam als het jou overkomt. Moeite met ademhalen, slaapproblemen, slaperigheid op het werk ... een verstopte neus kan je ritme echt verstoren - en hoewel een loopneus ook niet leuk is, vind je dat doorgaans minder erg dan een verstopte neus.

Tegenwoordig wordt er steeds meer gezocht naar natuurlijke remedies om de symptomen van dagelijkse kwalen te verlichten. Daarom hebben we enkele van de meest effectieve natuurlijke methoden verzameld om een verstopte neus te verlichten, zodat je jouw neusklachten achter je kunt laten.

Normal jet NL

Waarom heb je een verstopte neus?

Het achterhalen van de reden waarom je last hebt van een verstopte neus kan je helpen om de symptomen ervan beter aan te pakken.

Waarom zouden we ons richten op natuurlijke remedies?

De logische drang om een verstopte neus te verzachten, kan ertoe leiden dat je naar vrij verkrijgbare ontzwellende middelen grijpt.

Deze zijn in staat om in de meeste gevallen ons probleem te verlichten door het verminderen van de gezwollen bloedvaten in onze neus. Veel mensen geven echter de voorkeur aan natuurlijke oplossingen voor kleine klachten zoals verstopte neuzen, omdat ze de symptomen net zo doeltreffend kunnen behandelen.

Verschillende soorten natuurlijke remedies om een verstopte neus te behandelen

Reinig je neus met zoutwater

We weten dat het bijna te eenvoudig klinkt om waar te zijn, maar water is echt je beste bondgenoot als het gaat om het behandelen van een verstopte neus. Ten eerste zal het drinken van veel water je lichaam de hydratatie geven die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren en een infectie te bestrijden.

En van zoutwater is klinisch bewezen dat het de neusholten ontdoet van overtollig slijm - bij voorkeur via een neusspray. De neussprays van PHYSIOMER®, gemaakt van isotoon zeewater, zijn handig en veilig voor dagelijks gebruik en zullen je doeltreffend helpen om jouw comfort terug te winnen. Het is klinisch bewezen dat regelmatige reiniging van ziektekiemen en verontreinigingsdeeltjes uit je neus de symptomen zal afweren, dus het is de moeite waard om regelmatig een neusspray te gebruiken, ook als je geen verstopte neus hebt.

Dampinhalaties met essentiële oliën

Als je thuis graag dampinhalaties doet, waarbij je de dampen gebruikt om het slijm dat je neus blokkeert los te maken, kan je overwegen om ook essentiële oliën aan het warme water toe te voegen.

Een paar druppels tea tree-, eucalyptus- of pepermunt kunnen worden aangebracht op een zakdoek en worden geïnhaleerd om de neus te ontzwellen, maar het is over het algemeen veiliger om ze te verdunnen.

Drink meer warme dranken

Als we ons slecht voelen, is het vaak moeilijk om ons vochtgehalte op peil te houden. Ondanks de hierboven geschetste noodzaak om vloeistoffen op te nemen, kan gewoon water ons soms niet overtuigen.

Warme infusies bieden twee voordelen: deze dranken helpen je om je doel van acht glazen water per dag te bereiken, en de damp die eruit komt zal het slijm in je neus verder verzachten.

Planten die traditioneel gebruikt worden in infusies voor de verkoudheid, zoals tijm, salie of kamille, worden gekozen vanwege hun antiseptische eigenschappen. Je kan je drankje oppeppen door een citroenschil (rijk aan vitamine C), gember en/of honing (beide zijn anti-inflammatoir) toe te voegen.

Overweeg ook het consumeren van pikant voedsel, omdat sommige daarvan, zoals cayennepeper, een stof bevatten die capsaïcine wordt genoemd. Deze laten wat slijm uit je neus los, waardoor je weer normaal kunt ademen.

Physiomer_Blocked_Nos

Verkoudheid, sinusitis of allergische rinitis?

Meestal is een verstopte neus een irritant gevolg van een verkoudheid. Een verkoudheid duurt meestal tot een week, maar kan gevolgd worden door sinusitis, een ontsteking van de sinussen - de kleine, holle holtes in het voorhoofd en de jukbeenderen. 

Wanneer deze opzwellen, raken de kanaaltjes die het slijm normaal gesproken naar je neus of keel zouden afvoeren, verstopt, met als gevolg een verstopt gevoel.

Sinusitis kan ook in verband worden gebracht met allergische rinitis. Als gevolg van een allergische reactie - niet van een virale infectie - kan een rinitis leiden tot ontstoken sinussen. Ook niet-allergische rinitis kan deze complicatie veroorzaken. 

Als je je in een van deze situaties bevindt, of als je oor- en/of gezichtspijn hebt, is het aan te raden om je huisarts te raadplegen.

Related Articles listing NL
Product Category Nl
Image
baby

PHYSIOMER® voor Baby's

100 % natuurlijke oplossingen
voor pasgeborenen en baby's.
 

Image
child

PHYSIOMER® voor Kinderen

Productgamma specifiek
geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.
 

Image
Adult

PHYSIOMER® voor Volwassenen

Uitgebreid productgamma voor volwassenen en
kinderen vanaf 6 jaar.