Skip to main content
Article Detail

Natuurlijke hooikoortsbehandeling en preventietechnieken

Hooikoorts is een dagdagelijkse kwaal, veroorzaakt door een allergie voor stuifmeel, een fijn poeder dat vrijkomt bij bomen, bloemen, gras en planten zoals de Parietaria, die tussen de 10 % en 25 % van de bevolking in de westerse samenlevingen treft.

De symptomen van allergische rinitis - beter bekend als hooikoorts - zijn veelal dezelfde als bij een verkoudheid. Als je een loopneus of verstopte neus hebt, waterige en/of jeukende ogen of hoofdpijn, kan het vrij moeilijk zijn om je eigen aandoening te diagnosticeren.

Maar, in tegenstelling tot een verkoudheid die meestal tot een week duurt, kan hooikoorts optreden op elk moment tijdens het pollenseizoen, dat loopt van maart tot september - en ook voor wisselende duur. Hoe kan je de symptomen van hooikoorts verzachten? En welke preventietechnieken kan je gebruiken om jouw allergie aan te pakken? Praktische antwoorden op deze belangrijke vragen vind je hieronder.

Normal jet NL

Hoe behandel je hooikoorts?

Bij contact met stuifmeel is de allergische reactie van jouw lichaam het vrijgeven van histamine, een neurotransmitter die je immuunsysteem gebruikt om aan te geven dat het wordt aangevallen. De resulterende symptomen van hooikoorts zijn een reactie op dit signaal.

Waarom zouden we ons richten tot NATUURLIJKE hooikoortsbehandelingen?

Hooikoorts wordt vaak behandeld met antihistaminica in de vorm van tabletten of oogdruppels. Zoals de naam al aangeeft, blokkeren deze vrij verkrijgbare middelen, het vrijkomen van de chemische stof histamine.

Antihistaminica kunnen je slaperig maken en, nog belangrijker, als ze te vaak worden gebruikt kan het zijn dat ze geen effect meer hebben.

Op dezelfde manier kunnen decongestiva een afhankelijkheid veroorzaken, waardoor het voor jouw neus moeilijker wordt om een infectie te bestrijden zonder deze middelen. Door over te gaan op natuurlijke hooikoortsbehandelingen kan je deze problemen vermijden.

Zorg voor je ogen

Je ogen zijn net zo gevoelig als je neus. Of het nu gaat om rode ogen, gezwollen oogleden of allergische conjunctivitis - ontsteking van de transparante film die het oog beschermt - hooikoorts kan ook hier voor ongemak zorgen.

Hoewel we begrijpen hoe moeilijk het is, probeer zoveel mogelijk de verleiding te weerstaan om in je ogen te wrijven. Het is ook verstandig om het dragen van contactlenzen te vermijden totdat de conjunctivitis is verdwenen.

Steriel fysiologisch serum is een goede manier om uw ogen veilig te spoelen. Je kan er ook koude kompressen op aanbrengen om het ongemak te verlichten.

Merk ten slotte op dat conjunctivitis weliswaar het gevolg kan zijn van een allergie, maar ook een bacteriële of virale oorzaak kan hebben. Raadpleeg je arts als je niet zeker bent.

Hoe kun je hooikoorts voorkomen?

Opbouw van immuniteit voor het allergeen

Gedurende het hele hooikoortsseizoen kan je jouw immuunsysteem ondersteunen door vitamine C in te nemen. Maar intensievere inspanningen om je immuniteit op te bouwen, zoals immunotherapie, moeten ten minste drie maanden voor het begin van het allergieseizoen worden uitgevoerd.

Immunotherapie is voorbehouden voor mensen die lijden aan ernstige en chronische allergiereacties en bestaat uit het blootstellen van deze mensen aan geleidelijk hogere dosissen stuifmeel om ze beter bestand te maken tegen het allergeen.

Vanwege de aard van deze behandeling moet iedereen die deze behandeling wil ondergaan, worden doorverwezen door een arts. Het proces moet ook worden gevolgd in een gespecialiseerde instelling

Behoud van een goede neushygiëne

Om jezelf de best mogelijke kans te geven om je te verdedigen tegen hooikoorts, moet het regelmatig reinigen van je neus een even automatische gewoonte worden als het wassen van je handen.

Hoewel uw neus een fantastisch, krachtig orgaan is, kan hij nog steeds een beetje steun gebruiken om zijn missie te volbrengen - en niet alleen om allergische rinitis af te weren. Uitlaatgassen en tabaksrook zijn slechts enkele voorbeelden van de vervuiling die we dagelijks ondervinden in het moderne leven.

Door dagelijks je PHYSIOMER® spray te gebruiken, ben je er zeker van dat je neus klaar is om de aanvallen van het allergieseizoen af te weren.

Neem eenvoudige dagelijkse routines aan

Tijdens de hoogdagen van het allergieseizoen moet je deze gemakkelijk te volgen stappen uitvoeren: was het stuifmeel uit je haar, kleed je thuis om en laat je wasgoed niet buiten drogen.

Als je naar buiten moet gaan, draag dan een omsluitende zonnebril om het stuifmeelcontact met je ogen te beperken. 

Het is ook verstandig om geen honing te eten of koninginnengelei te gebruiken, omdat deze producten van bijen stuifmeelkorrels bevatten. Alcohol kan ook de symptomen verergeren, dus wees voorzichtig met het gebruik van alcohol.

Physiomer_Cleanse_Nose

Reinig uw neus regelmatig

Tijdens een hooikoortsaanval wordt je neus vooral aangetast omdat hij probeert het stuifmeel dat je opneemt, te filteren. Het kan helpen om vaseline aan te brengen bij de ingang van je neusgaten om te voorkomen dat het allergeen binnendringt, maar dit zal geen feilloze barrière vormen.

In plaats daarvan raden wij je aan om jouw neus grondig en consequent te reinigen met zoutwater. De oplossing kan thuis worden bereid door warm water te mengen met zout - maar de neussprays van PHYSIOMER® bieden een handigere en efficiëntere oplossing.

Dankzij een speciaal ontwikkelde isotone formule die zacht is voor je neusslijmvlies zijn deze neussprays veilig om elke dag te gebruiken en helpen ze zelfs jouw neusslijmvlies te herstellen, dat tijdens het allergieseizoen geïrriteerd raakt. Aarzel niet om je neus van allergische deeltjes te zuiveren met je PHYSIOMER® neusspray telkens je daar behoefte aan hebt.

Related Articles listing NL