Skip to main content
Article Detail

Griepverschijnselen en natuurlijke remedies

Elk jaar komt de griep voor bij de reguliere seizoensgebonden epidemieën in landen over de hele wereld. De soorten infecties variëren in intensiteit per seizoen, omdat virussen die griep veroorzaken voortdurend muteren. Voor de meeste mensen is griep echter hooguit een onaangename ervaring.

De symptomen zijn over het algemeen elk seizoen hetzelfde, hoewel de ernst ervan kan variëren. Deze symptomen kunnen eenvoudig worden behandeld met natuurlijke middelen - zie hieronder.

Normal jet NL

Wat is het verschil tussen griepepidemieën en pandemieën?

De meeste landen houden het griepseizoen nauwlettend in de gaten en verstrekken regelmatig grieprapporten, waarschuwingen en adviezen aan het publiek. Dit komt omdat, hoewel de meeste griepgevallen beheersbaar zijn, de ernstigere grieppandemieën - die veel zeldzamer zijn - een wereldwijd probleem vormen. Daarom proberen gezondheidsorganisaties hierop te anticiperen voordat ze zich voordoen.

Influenza-pandemieën komen doorgaans ongeveer drie keer per eeuw voor. Voorbeelden hiervan zijn de Spaanse grieppandemie van 1918 en meer recentelijk de Mexicaanse grieppandemie van 2009. Ze verspreiden zich wanneer een nieuwe stam van het virus wordt overgedragen van andere diersoorten op mensen. In deze gevallen kunnen griepverschijnselen zeer besmettelijk zijn, ernstige ziekten veroorzaken of zelfs de dood tot gevolg hebben.

De basis van de griep

Griepvirussen worden gemakkelijk van de ene op de andere persoon overgedragen. Ze verspreiden zich vooral via druppels in de lucht als mensen hoesten en niezen. Je kunt ook griep krijgen door contact met de virale afscheidingen van een besmette persoon, bijvoorbeeld wanneer je handen schudt met iemand die griep heeft.

Veel voorkomende symptomen zijn hoge temperatuur of koorts, hoofdpijn, spierpijn, loopneus, verstopte neus, keelpijn, hoest en een algemeen gevoel van ziek zijn. Patiënten kunnen al deze symptomen vertonen of slechts enkele ervan. De ernstigere symptomen duren meestal maar een paar dagen, maar hoest, keelpijn en een loopneus kunnen aanhouden. Meestal voelt men zich door de griep behoorlijk onwel, en het kan het een week of zo duren voordat men volledig hersteld is.

Als je eenmaal besmet bent met een bepaald griepvirus, word je er meestal immuun voor eens je herstelt bent. Omdat het virus echter van jaar tot jaar verandert, heeft de immuniteit de neiging om maar één seizoen te duren. Daarom moeten mensen die worden aanbevolen om zich te laten vaccineren, elke herfst een injectie krijgen. De verspreiding van virussen kan in de loop van de winter veranderen, en de huidige verspreiding blijft mogelijks niet hetzelfde.

Wie loopt er gezondheidsrisico's?

Tijdens de wintermaanden kan de griep tot 20 % van de bevolking besmetten, afhankelijk van welke virussen er circuleren. Tot de mensen die een verhoogd risico op besmetting lopen, behoren ouderen, zwangere vrouwen, jonge kinderen, mensen met een verminderd immuunsysteem en mensen met een chronische onderliggende medische aandoening.

Natuurlijke manieren om de griepverschijnselen te beheersen

Aangezien het niet mogelijk is om te voorspellen of een griepvirus in een bepaald seizoen zal voorkomen of wat de toekomst brengt, is het de moeite waard om natuurlijke remedies te ontdekken die je kunnen helpen bij het beheersen van je symptomen als je toch griep krijgt. 

Natuurlijk is het belangrijk om goed te eten, gehydrateerd te blijven en veel rust te krijgen, maar de volgende natuurlijke remedies zullen ook een extra laagje aan je griepbehandelingsplan toevoegen:

Honing en citroen

Niet alleen goed voor het warme comfort en een vitale boost van Vitamine C, de eeuwenoude natuurlijke behandeling met honing, citroensap en warm water werkt ook als remedie om keelpijn te verlichten. Honing is van nature antibacterieel en bevordert de genezing. Het omhult de keel, verzacht geïrriteerde weefsels en is daarom een aloude hoestbestrijder.

Pepermuntthee

Pepermunt bevat menthol, dat helpt bij dun slijm en keelpijn kalmeert. Om even te ontsnappen aan de honing en citroen kuur, probeer eens een kopje hete pepermuntthee. Pepermunt heeft ook ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale eigenschappen, die de genezing kunnen bevorderen.

Gorgelen met zout water

Het is misschien ieders minst favoriete griepbehandeling, maar gorgelen met zout water is een effectieve natuurlijke remedie - zozeer zelfs dat het vaak wordt aanbevolen door artsen. Los eenvoudigweg zout op in warm water en gorgel om bacteriën in de keel te doden en onaangename afscheidingen af te breken. Als je je op het hoogtepunt van de griep bevindt, probeer dit dan om de drie uur eens te doen.

Natuurlijke neusspray

Een neusspoeling is een geweldige methode om een verstopte neus snel te zuiveren en te kalmeren - en is ook een veel aangenamere ervaring dan zoutwater gorgelen. Een neusspray is het perfecte product om te helpen, maar ze zijn niet allemaal gelijkwaardig. Sommige neussprays op de markt bevatten agressieve chemicaliën die het neusslijmvlies beschadigen. PHYSIOMER® is echter een 100 % natuurlijke neusspray, gemaakt van zuiver zeewater uit de baai van Saint-Malo in Frankrijk. Het gammavan klinisch bewezen producten reinigt, hydrateert en zuivert de neus op natuurlijke wijze, zodat ze perfect zijn voor het hele gezin.

Flu-Season

Hoe de griepseizoenen over de hele wereld worden GEMONITORD

Veel landen brengen met regelmatige tussenpozen nationale verslagen uit over het griepseizoen. Het Verenigd Koninkrijk publiceert bijvoorbeeld een gedetailleerd weekblad over het aantal griepverschijnselen dat in de medische praktijk wordt gemeld. Elk land stelt zijn eigen criteria vast voor wat het beschouwt als een epidemie op basis van hoe vaak griepverschijnselen per 100 000 patiënten worden gemeld.

Ter illustratie: het griepseizoen 2018/2019 is in heel Europa langzaam op gang gekomen, maar de circulatie van virussen, met name influenza type A, is begin 2019 snel toegenomen. De ongewone weerpatronen die in heel Europa worden ervaren, worden genoemd als een belangrijke factor in de hoeveelheid verschillende griepstammen die velen hebben verrast.

In het algemeen leek de ernst van de griep in deze periode vergelijkbaar met die van voorgaande jaren, toen er sprake was van een co-circulerend influenza A-virus. De eerste studies suggereren dat oudere leeftijdsgroepen een bijzonder risico hebben gelopen, met name degenen die in gemeenschappelijke verzorgingstehuizen wonen. Dit toont aan dat het vooral belangrijk is om de oudere bevolking hiertegen te beschermen.

Related Articles listing NL
Product Category Nl
Image
baby

PHYSIOMER® voor Baby's

100 % natuurlijke oplossingen
voor pasgeborenen en baby's.
 

Image
child

PHYSIOMER® voor Kinderen

Productgamma specifiek
geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.
 

Image
Adult

PHYSIOMER® voor Volwassenen

Uitgebreid productgamma voor volwassenen en
kinderen vanaf 6 jaar.