Skip to main content
Article Detail

Allergiekalender

Wereldwijd lijden heel wat mensen aan allergische rinitis, een aandoening die optreedt wanneer je iets inademt waarvoor je allergisch bent. De meest voorkomende boosdoeners zijn pollen, huidschilfers van dieren en stof.

Allergische rinitis veroorzaakt een veelvoud aan symptomen, vaak in de neusholtes. Niezen, verstopte neus en een loopneus zijn drie veel voorkomende klachten, waardoor elke ademhaling een beproeving wordt.
Naast neusirritatie en sinusproblemen kunt u last hebben van jeukende, rode of tranende ogen, piepende ademhaling, benauwdheid op de borst en kortademigheid.

Normal jet NL

Seizoensallergie

Allergieën kunnen in bepaalde periodes van het jaar meer aanwezig zijn. Vooral hooikoorts kan het voor sommige mensen bijzonder lastig maken om de warmere maanden door te komen, omdat de ziekte kan worden veroorzaakt door stuifmeel van veel verschillende planten en grassen. Mensen worden het vaakst getroffen in de lente en de zomer - daarom staat hooikoorts bekend als een seizoensgebonden allergie.

Omdat zoveel mensen hooikoorts hebben - tussen 10-25 % van de mensen in de westerse samenleving - is het logisch om te proberen de aandoening te beheersen en de symptomen, waar mogelijk, te minimaliseren.

Allergiekalender

Voor mensen met seizoensgebonden allergieën kan het erg handig zijn om een allergiekalender te gebruiken. Deze algemene kalender laat zien wanneer de primaire allergene planten bloeien (en dus stuifmeel afgeven). Het is belangrijk om te onthouden dat er veel variabelen zijn, zoals de regio waar je woont (meer grasland, zorgt voor meer stuifmeel) en het niveau boven de zeespiegel. De intensititeit van het pollenseizoen varieert ook van jaar tot jaar, afhankelijk van het weer.

Het seizoen kan ook variëren tussen verschillende landen en binnen een land kan het van jaar tot jaar verschillen. Controleer voor pollenaantallen uw lokale weersvoorspelling tot vijf dagen van tevoren. Over het algemeen kan je verwachten dat de allergiekalender er ongeveer zo uitziet voor landen op het noordelijke halfrond:

Boompollen - eind maart tot midden mei.

Graspollen - midden mei tot juli.

Onkruidpollen - eind juni tot september.

Je kan hier links terugvinden naar nationale pollenkalenders en/of pollentellingen in Europese landen.

Hoe omgaan met je seizoensallergieën

Hoewel seizoensgebonden allergieën zeker hinderlijk en storend zijn voor je dagelijkse leven, zijn er manieren om de symptomen te beheersen. De meest doelstreffende manier is om de blootstelling aan pollen volledig te vermijden. Dit is echter erg moeilijk, vooral tijdens de zomermaanden wanneer je naar buiten wil gaan.

  • Als je symptomen mild zijn, zou het voldoende moeten zijn om ze te behandelen wanneer ze opduiken.

  • Als je er echter veel last van hebt, overweeg dan om antihistaminica (die een allergische reactie kunnen voorkomen) in te nemen net voordat je verwacht dat het pollenseizoen begint.

Je kan je symptomen ook op een aantal natuurlijke manieren verlichten, en met de juiste behandeling is het ook mogelijk om symptomen te voorkomen voordat ze beginnen.

Preventietips

  • Probeer voor en tijdens het pollenseizoen regelmatig je neus te spoelen met een natuurlijk product zoals PHYSIOMER®. Het is gemaakt van 100 % zeewater en is klinisch bewezen dat het symptomen van allergische rinitis helpt voorkomen voordat ze beginnen door de neus proper te houden. PHYSIOMER® Sinus Spray is een geweldige oplossing voor de meeste volwassenen en kinderen.

  • Draag een aansluitende zonnebril om te voorkomen dat er stuifmeel in je ogen komt wanneer je buiten bent. Dit moet rode, tranende, jeukende ogen als gevolg van seizoensgebonden allergieën minimaliseren.

  • Neem regelmatig een douche en verander je kleding nadat je naar buiten bent gegaan om stuifmeel op je lichaam te verwijderen.

  • Hoewel het niet altijd mogelijk is, is het raadzaam om binnen te blijven als het aantal pollen hoog is.

  • Breng een kleine hoeveelheid vaseline aan rond je neus om te voorkomen dat je pollen inademt.

Physiomer_For_Allergy

Het pollenprobleem

Kleine stuifmeelkorrels, die ongeveer 0,006 micrometer groot zijn, komen in de lente en zomer vrij door bloeiende planten. Verschillende planten geven hun stuifmeel af op verschillende tijdstippen in het jaar, dus zonder een sluitende allergietest is het moeilijk om precies vast te stellen waarvoor je allergisch bent.

Deze kleine bundels DNA worden omhuld door een sterk eiwit dat de genetische materie binnenin beschermt. Deze omhulling kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken, omdat het lichaam het foutief beschouwt als schadelijke bacteriën of een virus. Het lichaam geeft vervolgens een stof genaamd histamine af in de bloedbaan om de vreemde materie te bestrijden, wat sinusontsteking en irritatie van de luchtwegen en ogen veroorzaakt.

Deze symptomen ontwikkelen zich meestal binnen een paar minuten nadat je het allergeen hebt ingeademd, hoewel het soms kan dat je symptomen zich geleidelijk aan over een paar uur ontwikkelen.

Hoewel deze symptomen het gevolg zijn van het feit dat ons lichaam zichzelf probeert te beschermen, kan hooikoorts de leukste tijd van het jaar heel lastig maken. Veel mensen die eraan lijden hebben het gevoel dat ze de hele zomer een griep doormaken.

Related Articles listing NL
Product Category Nl
Image
baby

PHYSIOMER® voor Baby's

100 % natuurlijke oplossingen
voor pasgeborenen en baby's.
 

Image
child

PHYSIOMER® voor Kinderen

Productgamma specifiek
geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.
 

Image
Adult

PHYSIOMER® voor Volwassenen

Uitgebreid productgamma voor volwassenen en
kinderen vanaf 6 jaar.