Verkoudheid bij kinderen voorkomen


De verwikkelingen van een verkoudheid

De neusholten zijn bedekt met een slijmvlies, dat in verbinding staat met de rest van het ademhalings- en gehoorapparaat: oren, sinussen, farynx, larynx, bronchiën en longen.
Ze zijn de deur waarlangs virussen en bacteriën die het ademhalingsstelsel willen aanvallen, binnenkomen. Het slijmvlies heeft dan ook mechanismen ontwikkeld om infecties en de verspreiding daarvan te vermijden. Eén van die mechanismen, het nog niet volledig ontwikkelde immuunsysteem, vervult nog niet ten volle zijn verdedigende rol. Dat verklaart waarom baby's en kinderen vaak verkouden zijn, ook al omdat ze op plaatsen komen (opvang, school) waar infecties welig tieren en kinderen gemakkelijk worden besmet [1].

Als de verkoudheidsvirussen de neusholtes hebben geïnfecteerd, kunnen ze zich verder verspreiden (toch als ze niet worden gestopt):

 • naar het oor en oorontstekingen veroorzaken [2];
 • naar de sinussen en sinusitis veroorzaken;
 • naar de keel: uw kind lijdt dan aan rinofaryngitis of laryngitis;
 • naar de bronchiën en bronchiolen, waar ze bronchitis of bronchiolitis kunnen veroorzaken.

Ze zijn niet enkel rechtstreeks verantwoordelijk voor bepaalde verwikkelingen. Ze kunnen ook het slijmvlies verzwakken, waardoor het gevoeliger wordt voor bepaalde bacteriën. We spreken dan van een bacteriële superinfectie.
 

Waarom en hoe voorkomen?

 Moucher nez enfant
De ademhaling van uw kind is geëvolueerd sinds zijn geboorte. Uw kind kan nu net als een volwassene zowel door de neus als door de mond ademhalen. Maar het passeren van de ingeademde lucht door de neus blijft van cruciaal belang, omdat de lucht ter hoogte van de neusholtes wordt opgewarmd, vochtig gemaakt en ontdaan van zo veel mogelijk stof, vervuilende stoffen en microben. Die reiniging is des te belangrijker omdat zijn immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Microben die niet worden geëlimineerd dankzij de mucociliaire reiniging en die de rest van het ademhalingsapparaat infecteren, zijn moeilijker uit te schakelen dan bij een volwassene met een volledig ontwikkeld immuunsysteem.
Verkoudheid is één van de belangrijkste oorzaken van afwezigheden op school. En als het kind ziek naar school gaat, kan de verkoudheid zijn aandacht en prestaties verminderen. Op een leeftijd waarop in de school de basis wordt gelegd voor het verwerven van toekomstige kennis en vaardigheden, kan het alleen maar heilzaam zijn voor uw kind dat het zijn schooltijd in de beste omstandigheden doorbrengt. Het voorkomen van elke vorm van hinder of ongemak, meer in het bijzonder door verkoudheid en verwikkelingen daarvan, is dus essentieel.

De preventieve maatregelen zijn grotendeels hygiënische basismaatregelen:

 • Regelmatig de handen van uw kind wassen en het leren dat zelf te doen.
 • Regelmatig zijn speelgoed en andere voorwerpen wassen. Dat zijn namelijk dragers van verkoudheidsvirussen.
 • Als iemand van het gezin, een vriend of familielid verkouden is, hem of haar vragen het contact met uw kind te beperken en bij het niezen of hoesten de hand voor de mond en de neus te houden.
 • Niet roken in de omgeving van uw kind. Roken is op allerlei manieren schadelijk, maar passief roken verzwakt ook de slijmvliezen van uw kind en maakt het kwetsbaarder voor infecties [3].
 • Leer uw kind de basis van een goede neushygiëne.
   

PHYSIOMER, uw bondgenoot in de preventie van verkoudheid en de verwikkelingen ervan

De PHYSIOMER-producten bieden u een handige, veilige, zachte en doeltreffende oplossing voor het spoelen van het neusje van uw baby/kind. Ze helpen u een goede neushygiëne bij uw baby/kind te garanderen en verkoudheid en de verwikkelingen daarvan te voorkomen. Onze oplossingen werken op verschillende niveaus:

 • PHYSIOMER maakt de neusholten vochtig en voorkomt de uitdroging van het slijmvlies, die in de winter vaak voorkomt in te sterk verwarmde kamers. Die droogheid bezorgt uw kind niet enkel ongemak. Ze maakt zijn/haar slijmvlies ook gevoeliger voor infecties.
 • PHYSIOMER hydrateert de secreties en vergemakkelijkt de natuurlijke afvoer ervan.
 • Het doet de beweging van de trilhaartjes aan het oppervlak van de neuscellen toenemen. Dit bevordert de afvoer van het slijm met de onzuiverheden en potentiële pathogene kiemen [4,5]. Als die sneller worden geëlimineerd, is de kans kleiner dat ze een verkoudheid veroorzaken.
 • Het helpt de cellen van het slijmvlies om de schade toegebracht door de verkoudheidsvirussen te herstellen [6]. Dit verhoogt de weerstand van het slijmvlies tegen andere ziekteverwekkende kiemen.
 • De toevoeging van antimicrobiële, essentiële olie van eucalyptus [7] verleent PHYSIOMER Eucalyptus antivirale eigenschappen tegen het virus ParaInfluenza 3 [8], één van de virussen die verkoudheden veroorzaken. Als uw kind herhaaldelijk in contact komt met mensen die verkouden zijn, kan het gebruik van PHYSIOMER Eucalyptus (bij kinderen ouder dan 6 jaar) nuttig zijn.

De doeltreffendheid van PHYSIOMER is bevestigd in talrijke studies, waaronder een grootschalige studie bij 390 kinderen [9].

 • Als preventief middel tegen verkoudheid en de bijhorende verwikkelingen, halveert PHYSIOMER de incidentie van verkoudheid. Het vermindert het risico op NKO-verwikkelingen (oorontsteking en bronchiolitis) met 75 %.
 • Dagelijks gebruik van PHYSIOMER vermindert het gebruik van de volgende geneesmiddelen:
  • antipyretica – tegen koorts (9 % versus 33 % bij kinderen die geen neusspoeling met PHYSIOMER gebruiken);
  • mucolytica – om de slijmen vloeibaar te maken
  • (10 % versus 37 %);
  • antibiotica (6 % versus 21 %).

 

Het PHYSIOMER assortiment biedt u een handige, veilige, zachte en doeltreffende oplossing om u te helpen de neushygiëne van uw kind te garanderen. Bovendien helpt u verkoudheden en de verwikkelingen ervan te voorkomen. Omdat het zo eenvoudig in gebruik is, kan uw kind zelf, in alle veiligheid, voor zijn neushygiëne zorgen. Met PHYSIOMER is er altijd een oplossing beschikbaar om de neus van uw kind te verzorgen.

Bibliografie
1.    Kvaerner KJ, Nafstad P, Jaakkola JJ. Upper respiratory morbidity in preschool children: a cross-sectional study. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 2000,126:1201-1206.
2.    Heikkinen T, Chonmaitree T. Importance of respiratory viruses in acute otitis media. Clin Microbiol Rev 2003,16:230-241.
3.    Sopori M. Effects of cigarette smoke on the immune system. Nat Rev Immunol 2002,2:372-377.
4.    Inserm U314, Laboratoires Goëmar ; Etude de l’effet de Physiomer sur les propriétés de surface, la fonction de transport du mucus respiratoire et l’activité ciliaire ; 1998 ; Preliminary report
5.    INSERM UMRS 903, Laboratoire de la Mer. Etude de l’effet des solutions Laboratoire de la Mer sur les fonctionnalités de l’épithelium respiratoire, 2013, Rapport final
6.    Traissac L, Bordenave L, Bareille R, Bacquey C, Courtes C. Etude in vitro de l'action des dérivés de l'eau de mer sur la muquese respiratoire. Revue officielle de la Société Française d'ORL 1995,32:43-49.
7.    Cermelli C, Fabio A, Fabio G, Quaglio P ; Effect of Eucalyptus Essential Oil on respiratory bacteria and viruses ; 2008 ; Curr. Microbiol. ; vol 56 ; pp 89-92
8.    Dumey N ; Evaluation based on French standard EN 14476 (January 2007) antiseptics and disinfectants used at liquid state, water miscible. Virucidal activity evaluation towards viruses of vertebrates ; 2011 ; Test report 657/01/EN 14476-37/01 ; Texcell ; p 1-11
9.    Slapak I, Skoupa J, Strnad P, Hornik P. Efficacy of isotonic nasal wash (seawater) in the treatment and prevention of rhinitis in children. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 2008,134:67-74.