Verkoudheid bij kinderen behandelen


Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid, of rinitis, is een infectie van de neusholten veroorzaakt door allerhande virussen, waarvan de meeste behoren tot de familie van de rinovirussen en de coronavirussen. Het is een heel courante ziekte in de winter. Volwassenen hebben niet meer dan 2 of 3 verkoudheden per jaar. Kinderen kunnen tot 6 verkoudheden hebben en baby's zelfs 10 [1]. Dat verschil kan deels worden verklaard door het feit dat het immuunsysteem van volwassenen, dat volledig ontwikkeld is, deze virussen neutraliseert. Bij kinderen is het immuunsysteem nog in ontwikkeling en worden de virussen niet altijd uitgeschakeld. Dan veroorzaken ze een verkoudheid. Buiten het feit dat het immuunsysteem van kinderen nog niet optimaal werkt, zijn kinderen ook vatbaarder voor verkoudheden omdat de school een plaats is waar de virussen gemakkelijk worden overgedragen van kind op kind. Spelen en andere gemeenschappelijke activiteiten zijn een ideale besmettingsbron.
Maar een verkoudheid is nog steeds een onschuldige infectie, die gemiddeld na 5 tot 7 dagen vanzelf geneest.
 

De symptomen van een verkoudheid

Twee tot drie dagen na de infectie met het virus verschijnen de eerste tekens van een verkoudheid. Meestal zijn keelpijn, niezen en neuscongestie de eerste aanwijzingen. Al snel verschijnt ook een loopneus (rinorroe), soms met lichte koorts of lichte hoofdpijn. De aanvankelijk heldere neusafscheiding kan veranderen van textuur of kleur in geval van een bacteriële superinfectie, al is dat niet altijd het geval. Uw kind kan ook wat hoesten, piepend ademhalen, meer in het bijzonder als het aan astma lijdt.

Een verkoudheid kan vrij gemakkelijk worden onderscheiden van een griepaanval, die in dezelfde periode van het jaar optreedt. In geval van griep zijn de vermoeidheid, de koorts en de hoofdpijn erger. Bovendien zal uw kind ook last hebben van spierpijn, iets wat niet of veel minder wordt vastgesteld bij een verkoudheid. Een verkoudheid kan ook lijken op een episode van allergische rinitis. Maar in dat geval strekken de symptomen zich uit over verschillende weken en zal uw kind maar zelden koorts hebben of hoesten. In geval van twijfel of als de verkoudheid van uw kind maar blijft aanslepen, kan een bezoekje aan de dokter uitsluitsel geven. Ook bij hoge koorts, aanhoudende oorpijn, pijn in het gezicht of ademhalingsproblemen is een bezoek aan de dokter vereist. Vaak wijzen die symptomen op verwikkelingen van de verkoudheid en kan een specifieke behandeling noodzakelijk zijn.
 

Waarom een verkoudheid bij kinderen behandelen en hoe?

Meestal is het een goedaardige aandoening die na gemiddeld een week vanzelf geneest.
Er bestaat geen behandeling voor verkoudheid als dusdanig. Antibiotica zijn niet aangewezen omdat die geen enkel effect hebben op de virussen die verkoudheid veroorzaken. Een arts kan uw kind wel andere geneesmiddelen voorschrijven om de symptomen van de verkoudheid te verminderen. Koorts en hoofdpijn kunnen meestal bestreden worden met paracetamol. Topische decongestiva (ontzwellende middelen voor nasaal gebruik) mogen niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan 7 jaar wegens hun soms ernstige bijwerkingen (behalve voor nasale decongestiva op basis van oxymetazoline en xylometazoline). Ook als ze bij volwassenen worden gebruikt, zijn voorzorgsmaatregelen nuttig.
Als algemene aanbevelingen geldt dat vooraleer men topische nasale decongestiva gebruikt, zoutoplossingen moet gebruiken om de neus te reinigen. De gebruiksduur van alle topische nasale decongestiva moet zo kort mogelijk zijn (maximum 5 dagen)[2].

Ook als ze bij volwassenen worden gebruikt, zijn voorzorgsmaatregelen nuttig. Als de verkoudheid van uw kind gepaard gaat met hoesten, probeer de hoest dan niet koste wat het kost te onderdrukken zonder eerst uw arts te raadplegen, door te hoesten kan uw kind de slijmen naar buiten brengen en de verspreiding van de verkoudheid naar de bronchiën beperken.
Ook andere eenvoudige maatregelen kunnen een verkoudheid verlichten en de genezing van uw kind versnellen:

 • Rust is belangrijk voor uw kind. Het zal zijn immuunsysteem helpen de virussen te bestrijden.
 • Controleer of uw kind voldoende drinkt om uitdroging te vermijden.
 • Zorg voor een goede vochtigheidsgraad in zijn kamer om uitdroging van het neusslijmvlies te voorkomen.
 • Vermijd rokerige ruimtes. Passief roken verzwakt het neusslijmvlies en maakt uw kind vatbaarder voor verkoudheid en de verwikkelingen ervan [3].
 • Erop toezien dat uw kind zijn neus goed snuit, is cruciaal.

 

De neus spoelen met PHYSIOMER, een waardevolle bondgenoot in de behandeling van verkoudheid

Specialisten [4] raden aan om de neus te spoelen met een zoutoplossing in geval van een verkoudheid of andere infecties van de bovenste luchtwegen. In tegenstelling tot andere systemen, heeft de neusspoeling van Physiomer het voordeel dat ze eenvoudig, steriel en handig is, zodat uw kind – zelfs alleen – kan zorgen voor een goede neushygiëne. PHYSIOMER werkt op verschillende niveaus:

 • Door de neusholten te bevochtigen, hydrateert het de slijmen en vergemakkelijkt het de afvoer ervan. De neus wordt vrijgemaakt en uw kind kan weer vlot ademen.
 • Door de bewegingen van de trilhaartjes aan het oppervlak van de neuscellen te versterken, [5, 6] vermindert Physiomer het contact tussen de virussen en het neusslijmvlies, zodat de virussen minder schade kunnen aanrichten.
 • De PHYSIOMER oplossing van zeewater heeft een ontstekingsremmend effect dat interessant is in het kader van een verkoudheid. We weten dat bepaalde effecten van een verkoudheid niet te wijten zijn aan het virus zelf, maar aan de reactie die het uitlokt. Met PHYSIOMER kan die ontsteking worden beperkt [7].
 • De toevoeging van antimicrobiële essentiële olie van eucalyptus [8] verleent PHYSIOMER Eucalyptus antivirale eigenschappen tegen het virus ParaInfluenza 3 [9], één van de virussen die verkoudheden veroorzaken.

Het effect van PHYSIOMER in de preventie en de behandeling van verkoudheid en de verwikkelingen ervan is onderzocht bij
390 kinderen [10]. Als het afwisselend wordt gebruikt met behandelingen voor verkoudheid en rinofaryngitis, zorgt PHYSIOMER Soft voor:
een significante afname van de ernst van de symptomen van de verkoudheid (loopneus, neuscongestie en keelpijn) en een snellere verdwijning ervan:

 • een verbetering van de ademhaling met 45 %;
 • een beperkter gebruik van geneesmiddelen;
 • bij kinderen vanaf 6 jaar maakt PHYSIOMER Eucalyptus het mogelijk om de neus te ontzwellen in nauwelijks 3 minuten [11]. 54 % van de gebruikers vindt PHYSIOMER Eucalyptus doeltreffender dan hun gebruikelijke decongestivum.


Een verkoudheid is onschuldig. Maar dankzij PHYSIOMER kunt u uw kind sneller verlossen van zijn verkoudheid, zodat het zich weer lekker voelt en zijn activiteiten kan hervatten. PHYSIOMER Soft is een veilige en doeltreffende oplossing om de verkoudheid van uw kind te helpen behandelen. Het kan bij kinderen ouder dan 6 jaar worden aangevuld met PHYSIOMER Eucalyptus voor een snelle ontzwelling van de neus en een antiviraal effect.

 


Bibliografie
1.    Recommandations Vidal : rhinopharyngite aiguë de l'enfant, juillet 2009
2.    Aanbeveling van FAGG.be.
3.    Sopori M. Effects of cigarette smoke on the immune system. Nat Rev Immunol 2002,2:372-377.
4.    Fokkens WJ, Lund VJ, Mullol J, Bachert C, Alobid I, Baroody F, et al. European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2012. Rhinol Suppl 2012:3 p preceding table of contents, 1-298.
5.     Inserm U314, Laboratoires Goëmar ; Etude de l’effet de Physiomer sur les propriétés de surface, la fonction de transport du mucus respiratoire et l’activité ciliaire ; 1998 ; Preliminary report
6.     INSERM UMRS 903, Laboratoire de la Mer. Etude de l’effet des solutions Laboratoire de la Mer sur les fonctionnalités de l’épithelium respiratoire, 2013, Rapport final.
7.    Tabary O, Muselet C, Miesch MC, Yvin JC, Clement A, Jacquot J. Reduction of chemokine IL-8 and RANTES expression in human bronchial epithelial cells by a sea-water derived saline through inhibited nuclear factor-kappaB activation. Biochem Biophys Res Commun 2003,309:310-316.
8.     Cermelli C, Fabio A, Fabio G, Quaglio P ; Effect of Eucalyptus Essential Oil on respiratory bacteria and viruses ; 2008 ; Curr. Microbiol. ; vol 56 ; pp 89-92
9.     Dumey N ; Evaluation based on French standard EN 14476 (January 2007) antiseptics and disinfectants used at liquid state, water miscible. Virucidal activity evaluation towards viruses of vertebrates ; 2011 ; Test report 657/01/EN 14476-37/01 ; Texcell ; p 1-11
10.    Slapak I, Skoupa J, Strnad P, Hornik P. Efficacy of isotonic nasal wash (seawater) in the treatment and prevention of rhinitis in children. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 2008,134:67-74.
11.    Skoupa J ; Clinical study conducted with Physiomer Eucalyptus among 94 patients suffering from naso-pharyngitis and acute sinusitis ; 2011 ; Unpublished report (pilot trial)