Verkoudheid bij baby's voorkomen


De complicaties van een verkoudheid

De neusholten zijn bedekt met een slijmvlies, dat in verbinding staat met de rest van het ademhalings- en gehoorapparaat: oren, sinussen, farynx, larynx, bronchiën en longen.
Ze zijn de toegangsweg waarlangs virussen en bacteriën die het ademhalingsstelsel willen aanvallen, binnenkomen. Het slijmvlies heeft dan ook mechanismen ontwikkeld om infecties en de verspreiding daarvan te vermijden. Eén van die mechanismen, het nog niet volledig ontwikkelde immuunsysteem, vervult nog niet ten volle zijn verdedigende rol. Dat verklaart waarom baby's en kinderen vaak verkouden zijn, ook al omdat ze op plaatsen komen (opvang, school) waar infecties welig tieren en kinderen gemakkelijk worden besmet [1].

Als de verkoudheidsvirussen de neusholtes hebben geïnfecteerd, kunnen ze zich verder verspreiden, als ze niet worden gestopt,

 • naar het oor en oorontstekingen veroorzaken [2];
 • naar de keel: uw kind lijdt dan aan rinofaryngitis of laryngitis;
 • naar de bronchiën en bronchiolen, waar ze bronchitis of bronchiolitis kunnen veroorzaken.

Ze zijn niet enkel rechtstreeks verantwoordelijk voor bepaalde complicaties. Ze kunnen ook het slijmvlies verzwakken, waardoor het gevoeliger wordt voor bepaalde bacteriën die complicaties veroorzaken. We spreken dan van een bacteriële superinfectie.
 

Waarom en hoe voorkomen?

De eerste levensmaanden ademen baby's uitsluitend door de neus. Zo kunnen ze ademen en eten tegelijk. Elke hinder of zwelling ter hoogte van de neus bemoeilijkt dan ook hun ademhaling, voeding en slaap. Als de verkoudheid complicaties veroorzaakt, wordt het voor de baby en zijn ouders nog zwaarder. Het is dus heel belangrijk om verkoudheid en de complicaties ervan bij baby's te voorkomen.
De preventieve maatregelen zijn grotendeels hygiënische basismaatregelen:

 • Regelmatig de handjes van uw kind wassen. Baby's hebben vaak de neiging om hun handjes naar hun mond, neus en ogen te brengen – de beste manier om besmetting te garanderen!
 • Regelmatig zijn speelgoed en knuffels wassen.
 • Als iemand van het gezin, een vriend of familielid verkouden is, hem of haar vragen zijn/haar handen te wassen als hij bij de baby komt en bij het niezen of hoesten de hand voor de mond en de neus te houden.
 • Niet roken in de omgeving van uw kind. Roken is op allerlei manieren schadelijk, maar passief roken verzwakt ook de slijmvliezen van uw kind en maakt het kwetsbaarder voor infecties [3].
 • En aangezien een baby nog niet kan snuiten, is het uw taak om zijn neusje schoon te houden.

PHYSIOMER, uw bondgenoot in de preventie van verkoudheid en de complicaties ervan

De PHYSIOMER-producten bieden u een handige, veilige, zachte en doeltreffende oplossing voor het spoelen van het neusje van uw baby. Ze helpen u een goede neushygiëne bij uw baby te garanderen en verkoudheid en de complicaties daarvan te voorkomen. De oplossingen van PHYSIOMER werken op verschillende niveaus:

 • PHYSIOMER maakt de neusholten vochtig en voorkomt de uitdroging van het slijmvlies, die in de winter vaak voorkomt in te sterk verwarmde kamers. Die droogheid bezorgt uw kind niet enkel ongemak. Ze maakt zijn/haar slijmvlies ook gevoeliger voor infecties.
 • PHYSIOMER hydrateert de secreties en vergemakkelijkt de natuurlijke afvoer ervan.
 • Het doet de beweging van de trilhaartjes aan het oppervlak van de neuscellen toenemen. Dit bevordert de afvoer van het slijm met de onzuiverheden en potentiële pathogene kiemen [4,5]. Als die sneller worden geëlimineerd, is de kans kleiner dat ze een verkoudheid veroorzaken.
 • Het helpt de ontsteking ter hoogte van de neus te verminderen [6]. Dat is bijzonder interessant in het kader van een verkoudheid. We weten namelijk dat een deel van de symptomen verband houdt met de ontstekingsreactie.
 • Het helpt de cellen van het slijmvlies om de schade toegebracht door de verkoudheidsvirussen te herstellen [7]. Dit verhoogt de weerstand van het slijmvlies tegen andere ziekteverwekkende kiemen.


De doeltreffendheid van PHYSIOMER is bevestigd in talrijke studies, waaronder een studie bij 390 kinderen die regelmatig PHYSIOMER gebruiken.

 • Als preventief middel tegen verkoudheid en de bijhorende complicaties [8], halveert PHYSIOMER het optreden van verkoudheid. Het vermindert het risico op NKO-complicaties (oorontsteking en bronchiolitis) met 75 %.

 • Het vermindert het medicatiegebruik [9]:
  • Tegen koorts (9 % versus 33 % bij kinderen die geen neusspoeling met PHYSIOMER gebruiken);
  • Om de slijmen vloeibaar te maken (10 % versus 37 %);
  • Antibiotica (6 % versus 21 %).

Verkoudheid bij uw baby voorkomen, is ook de complicaties voorkomen, die zijn ademhaling, zijn voeding en zijn slaap hinderen. Kiezen voor PHYSIOMER, is kiezen voor een veilige, natuurlijke en doeltreffende oplossing om het neusje van uw baby te verzorgen.

 

Bibliografie
1. Kvaerner KJ, Nafstad P, Jaakkola JJ. Upper respiratory morbidity in preschool children: a cross-sectional study. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 2000,126:1201-1206.
2. Heikkinen T, Chonmaitree T. Importance of respiratory viruses in acute otitis media. Clin Microbiol Rev 2003,16:230-241.
3. Sopori M. Effects of cigarette smoke on the immune system. Nat Rev Immunol 2002,2:372-377.
4. Inserm U314, Laboratoires Goëmar ; Etude de l’effet de Physiomer sur les propriétés de surface, la fonction de transport du mucus respiratoire et l’activité ciliaire ; 1998 ; Preliminary report
5. INSERM UMRS 903, Laboratoire de la Mer.  Etude de l’effet des solutions Laboratoire de la Mer sur les fonctionnalités de l’épithelium respiratoire, 2013, Rapport final
6. Tabary O, Muselet C, Miesch MC, Yvin JC, Clement A, Jacquot J. Reduction of chemokine IL-8 and RANTES expression in human bronchial epithelial cells by a sea-water derived saline through inhibited nuclear factor-kappaB activation. Biochem Biophys Res Commun 2003,309:310-316.
7. Traissac L, Bordenave L, Bareille R, Bacquey C, Courtes C. Etude in vitro de l'action des dérivés de l'eau de mer sur la muquese respiratoire. Revue officielle de la Société Française d'ORL 1995,32:43-49.
8. Slapak I, Skoupa J, Strnad P, Hornik P. Efficacy of isotonic nasal wash (seawater) in the treatment and prevention of rhinitis in children. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 2008,134:67-74.