Allergische rinitis: de frequentie en de ernst ervan verminderen

Traitement rhinite allergiqueAllergische rinitis kan nu en dan optreden als gevolg van allergenen in stuifmeel, onder andere van grassen. De aandoening kan ook volhardend en dus voortdurend aanwezig zijn als ze wordt veroorzaakt door allergenen van mijten, dierenhaar of schimmels. De aandoening treft in 9 op de 10 gevallen personen jonger dan 40 jaar, en vaker mannen dan vrouwen (1). Allergische rinitis mag niet worden verward met beroepsgebonden rinitis, een vorm die wordt uitgelokt door blootstelling aan bepaalde stoffen (zoals lijm, verf en harsen) en die geen inflammatoir karakter heeft, net als voedselgerelateerde rinitis (zoals vis, arachide en cafeïne).

WAT IS ALLERGISCHE RINITIS?

Allergische rinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies bij herhaaldelijk contact met één of meer allergenen. Het vertaalt zich in ten minste twee symptomen, zoals neusverstopping, waterige afscheiding, tranende ogen, jeuk …

DE MOGELIJKE VERWIKKELINGEN

Allergische rinitis kan de levenskwaliteit sterk aantasten, onder meer door de slaapproblemen die het veroorzaakt. Een ernstig probleem als het ook aanleiding geeft tot absenteïsme op het werk. Mensen die gevoelig zijn voor allergische rinitis, zijn ook kwetsbaarder voor NKO-infecties (1).

WAAROM SNEL INGRIJPEN BIJ ALLERGISCHE RINITIS?

Bepaalde traditionele geneesmiddelen tegen allergische rinitis hebben ongewenste bijwerkingen. Het is zinvol om de risico's af te wegen tegen de baten en het gebruik ervan te voorkomen door de neus te spoelen met PHYSIOMER:

  • Vaatverwijdende middelen: rebound-effect, afhankelijkheid …

  • Antihistaminica: slaperigheid, gewichtstoename …

  • Inhalatiecorticosteroïden: uitdroging van de slijmvliezen, groeiachterstand bij kinderen …
     

HOE ALLERGISCHE RINITIS GOED BEHANDELEN?

De eerste maatregel bestaat uit het vermijden van het allergeen. Desensibilisering is nog steeds de enige etiologische behandeling.
Zoutoplossingen zijn doeltreffend en worden goed verdragen. Ze worden door NKO-specialisten aanbevolen als afwisseling op of in combinatie met geneesmiddelen in geval van allergische rinitis of beroepsgebonden rinitis (1-4).
Om een aanval van allergische rinitis te verlichten, gebruikt u PHYSIOMER Sinus, 2 tot 3 maal per dag. PHYSIOMER vermindert de nasale symptomen van patiënten met allergische rinitis met 68 % (2).

Als aanvullende behandeling verbetert PYHSIOMER de doeltreffendheid van lokale geneesmiddelen en vermindert het gebruik ervan. Na 2 weken gebruik, zijn corticoïden overbodig (2).

HOE Allergische Rinitis VOORKOMEN?

Met de Normal Jet en de Strong Jet maakt PHYSIOMER het mogelijk om het optreden van allergische episodes te voorkomen, en de verspreiding van ontstekingsreacties te beperken (5, 6).
 
PHYSIOMER heeft tal van voordelen voor patiënten met allergische rinitis (2):

  • een ontzwellend effect;
  • een verzorgend product dat niet uitdroogt en geen verslaving creëert;
  • een verzorgend product dat het neusslijmvlies niet beschadigt;
  • een natuurlijke verzorging die kan worden gebruikt door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven (7), en ook door risicopatiënten (zoals diabetici, mensen met hartproblemen, schildklieraandoeningen, senioren en personen die verschillende geneesmiddelen nemen en astmapatiënten).

(7) Door de aanwezigheid van essentiële oliën mag Physiomer Eucalyptus niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap, de borstvoeding of in geval van allergie voor een van de bestanddelen.


BIBLIOGRAFIE

1. Aanbevelingen Vidal: rhinite allergique, juli 2013
2. Poster N° 1183 American Rhinologic Society Combined Spring Meetings San Diego USA April2007.
3. Nikolaidis et al. Influence of intranasal sterile isotonic seawater applications on xylometazoline administration : an experimental study in pigs, Auris Nasus Larynx 37 (2010) 71-76
4. Garavello et al. Hypersaline nasal irrigation in children with symptomatic seasonal allergic rhinitis : a randomized study, Pediatric Allergy Immunol 2003, 14:140-143
5. Tabary O. & Al., INSERM U 314. Physiomer reduces the chemokine interleukin-8 production by activated human respiratory epithelial cells. Eur Respir J 2001 ; 10 : 1-6.
6. Slapak I, Skoupa J, Strnad P, Hornik P ; Efficacy of isotonic nasal wash (seawater) in the treatment and prevention of rhinitis in children ; 2008 ; Archives Otolaryngology Head Neck Surgery ; vol 134 ; n° 1 ; pp 67-74